in

ANALİTİK-FELSEFE

  1. Analitik felsefe, 20. yüzyıla kadar süregelmiş felsefi kutuplaşmaların her birinden farklı olarak; konuşma diline ait cümleleri incelemeyi hedef almıştır.
  2. Buna göre ana bilim dalı arayışına giren filozoflar tarafından kurulmuş felsefe okuludur.
  3. Felsefe problemlerini, klasik mantığın özünü koruyarak elde edeceği her yeni mantık ile çözümleme amacını taşımaktadır.
  4. Analitik sıfatı, uygun felsefe yöntemini doğrudan niteler; farklı olarak analitik felsefe, aynı ismin dışında, Analiz, Lingüistik Analiz, Mantıkçı Analiz, Felsefi Analiz, Gündelik dil felsefesi, Cambridge Analiz Okulu ve Oxford Felsefesi gibi isimlerle de anılmaktadır.
  5. Analitik felsefe; Hegel kökenli Mutlak Gerçeklik kavramına, ardından idealist senteze karşı bir reaksiyonu temsil eder.
  6.  İdealist felsefede, gerçeğin görünen maddeden tamamen bağımsız olduğuna duyulan inanç, hareketi dışlamış, ardından “şey” kavramı türetilmişti.
  7. Dış gözlemde ise alandaki kutuplaşmaların bu bağımsız kavrama ulaşmak için uğraştıkları ayrımsanmaktadır.
  8. Analitik felsefe incelendiğinde; amaç, yöntem ve ilgi alanlarının çeşitliliği göze çarpar.
  9. Sokrates’ten bu yana filozoflar, kullandıkları dili sürekli yetkinleştirmeye çabaladılar ve felsefî refleksiyonu daima, kullanılan kelime ve kavramların anlamının belirlenmesiyle az çok ilişkilendirdiler; hatta pek de azınlıkta olmayan bazıları işi, felsefî faaliyeti bütünüyle kavram üretme sürecinden ibaret kılmaya kadar götürdüler.
  10. Analitik felsefe çok belirgin bir yeni Kantçı karakter taşır; Kant’ın kritik teşebbüsünde duyarlılığın ve müdrikenin formlarının rolünü, bu kez dil oynar.
  11. Dil karmaşık, çeşitli tarzlarda ve farklı eksenlerde kavranmaya elverişli bir fenomendir.
  12. Analitik felsefe dili realitenin kavranmasında bir aracı olarak anlamda kavrar.
  13. Dummet, “analitik felsefe post Fregeci felsefedir” iddiasıyla analitik felsefe konusunda bütünüyle kabul edilebilir bir tanım verir.
  14. Modern mantık gelişerek ve dilin mantıksal bir kavranışı olabilecek şeyi zenginleştirmeye ve derinleştirmeye katkıda bulundu.
  15. Gerçekte dil; sentaktik, semantik ve pragmatik eksenlere ayrılan üç boyutlu bir konu olarak ele alınabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

MACELLAN BULUTLARI

BİYOKİMYA