- Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvardır.
- II. Dünya Savaşı´nın sonunda savaşı kaybeden Almanya ve başkenti Berlin işgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü.
- Kısa süre sonra Batı ittifakı benzer şekilde olan yönetim birimlerini birleştirdi ve tek bir yönetim bölümüne dönüştü.
- Sovyetler Birliği ise bu birleşmeye karşı çıktı. Batılı işgal kuvvetleri Sovyetler’ e karşı Almanya’yı tekrar inşaya girişip komünizme karşı karakol kurmayı amaçladı.
- Sovyetler de bu girişime karşı Doğu Almanya’da yeni bir rejim kurmaya girişti.
- Ekonomisi sosyalizme dayanan, siyasi yönetimi otoriter olan Doğu Almanya’dan Batı’ya kaçışlar büyük ölçüde Berlin’den gerçekleşiyordu.
- Doğu ile Batı Almanya arasındaki katı sınır 1952’de çizilmişti.
- 1950’lerin başından 1955 yılına kadar büyük bir ekonomik büyüme yakalayan Batı Almanya’ya 270 bin insan kaçmıştır.
- Sovyetler Birliği, Batı Berlin’i Doğu Almanya sınırları içinde bir fesat yuvası, kapitalizmin kalesi, karşı propaganda merkezi olarak gördüğü için Berlin Duvarı’nı örmeyi çözüm olarak benimsedi.
- Duvar Doğu Almanya’nın içinde ABD güdümünde kapitalist Batı Berlin’i çevrelemek için, Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12-13 Ağustos 1961’de bir gecede örülmüştür.
- Doğu ve Batı Berlin’in arasındaki bu duvar, aslında biri 3,5 diğeri 4,5 metrelik iki çelik parçadan oluşuyordu.
- Doğu tarafına bakan duvar kaçmaya yeltenecek insanların kolay görünmesi için beyaza boyanmıştı.
- Buna karşılık Batı Almanya’ya bakan taraf ise grafitti ve çizimlerle doluydu.
- Doğu kısmında duvar boyunca yerde çelik kapanlar ve mayın tarlaları bulunuyordu, 186 yüksek gözetleme kulesi ve yüzlerce lamba konmuştu.
- Doğu tarafında motosikletli ve yaya polisler ve köpekler de kontrol halindeydi.
- Duvar boyunca 25 karayolu, demiryolu ve suyolu sınır kapısı yer alıyordu.
- Tüm bu kontrol ve gözetlemelere rağmen, yaklaşık 5 bin kişi tüneller, evde yaptıkları balonlar ve bunun gibi yollarla Doğu’dan Batı’ya kaçmayı başardı.
- Berlin duvarını aşmak isterken can verenlerin sayısı hala kesin olarak bilinmemekle birlikte, en az 86 en fazla ise 238 kişi olduğu tahmin edilmektedir.
- Doğu Alman hükûmeti son dönemine kadar bu duvarı, sosyalist Doğu’yu kapitalist Batı’ya karşı koruyan bir kalkan olarak göstermiştir.
- 1989 yılı başlarında Alman Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti, isteyen Doğu Almanya vatandaşlarının Sovyetler Birliği dahilindeki diğer Doğu Bloğu ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verdi.
- Doğu Alman hükümeti, duvarın kaldırılmasına onay vermişti. 9 Kasım 1989’da bu kararı halka açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlendi.
- Gece yarısına doğru hükûmet ilk olarak Brandenburg Kapısı’ndan başlayarak barikatları ve geçiş önlemlerini kaldırdı.
- Her iki Almanya tarafından yaklaşan insanlar duvarın üzerinde buluştular.
- Duvarın şehrin içinden geçen kısmı aynı yılın Kasım ayına kadar neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı.
- Batı’da yıllarca “Utanç duvarı” olarak da anıldı.
- Bugün Berlin Duvarı’nın bulunduğu hat işaretlenmiştir ve kenti ziyaret eden turistler tarafından ilgi görmektedir.
- Günümüzde duvar, sosyal açıdan yer yer kendini fark ettiriyor olsa da fiziksel olarak hemen hemen hiç algılanmamaktadır.
- Duvarın kimi kesimleri anıtsal amaçlı olarak yerinde bırakılmıştır.
Loading…