in

BÜYÜK İSKENDER

  1. Büyük İskender, adı Doğu efsanelerinde yaşayan, o zamanki dünyanın yarısını 13 yılda fethetmiş, Pers İmparatorluğu’nun güçlü ordularını yenmiş, M.Ö. 336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük komutanlardan biridir.
  2. İskender’in Eski Yunanca olan ana dilindeki adı Aleksandros’tur  Hükümdarlığı sırasında yürüttüğü geniş fetih seferleri ve kazandığı savaşlar sayesinde Büyük Aleksandros anlamına gelen “Aleksandros ho Mégas” şanını almıştır. Türkçe kaynaklarda çoğunlukla geçtiği hâliyle İskender adı Arapçadan Türkçeye geçmiştir.
  3. Büyük İskender M.Ö. 356 da Pella – Yunanistan’da doğdu. Babası Makedonya kralı  “II. Filip”  annesi  ise “Olimpa” dır.
  4. Büyül İskender, 13-16 yaşlarında. Aristo‘dan aldığı derslerin etkisiyle felsefe, tıp ve bilime ilgi duydu Büyük İskender daha kral olmadan kendi yeteneklerini göstermeye başlamıştı.
  5. Babası II. Filip‘in Byzantion‘a saldırdığı MÖ 340’ta Makedonya’yı yönetti ve bir Trak kabilesini yendi, iki yıl sonra II. Filip‘in Yunanlara karşı kazandığı Kaironeya Çarpışması’nda ordunun sol kanadını komuta etti.
  6. Büyük İskender babası suikasta kurban gidince komutanlarca MÖ 336  yılında 20 yaşında   kral ilan edildi.
  7. Daha kral olmadan Pers imparatorluğunu gözünü kestirmiş olan Büyük İskender, bu planını adım adım uygulamaya koydu.
  8. Büyük İskender neredeyse 15 yıl süren fetihleri sırasında hiçbir savaşı kaybetmedi.
  9. Anadolu’yu Mısır’ı Pers impratorluğu’nu ve Hindistan’ı fethetti. Büyük İskender’in, Sayıca Üstün Olan Persleri darmadağın ettiği Gaugamela Savaşı MÖ 332’de yapılmıştır.
  10. Büyük İskender önderliğindeki Makedonlar ve III. Darius önderliğindeki Ahameniş İmparatorluğu’nun karşılaşması sonucunda Büyük İskender dev bir zafer elde etti.
  11. Bu fetihler sırasında Makedonyalı ve Pers bileşimine dayalı yeni bir yönetim sistemi oluşturduğundan, eski komutanlarıyla baş-gösteren anlaşmazlıklar giderek derinleşti.
  12. Kendisine suikast girişimiyle suçladığı En iyi komutanlarından olan Parmenion’la oğlunu ortadan kaldırdı.
  13. Davranışlarıyla giderek bir Doğu despotuna dönüşen İskender, Pers hükümdarları gibi giyinmeye ve proskinesis (hükümdar karşısında yere kapanarak selamlama) uygulaması gibi Pers geleneklerini benimsemeye başladı.
  14. Bu arada Baktriane prenseslerinden Roksana’yla evlendi. Kendini tanrılaştırmaya giriştiyse de, Makedonlar ve Yunanlarca alaya alınınca bundan vazgeçmek zorunda kaldı.   
  15. Büyük İskender  Basra Körfezi kıyılarında Babil denilen yerde  yeni kentler kurmayı planladığı bir sırada, uzun bir  eğlencenin ardından hastalandı ve on gün sonra henüz 32 yaşındayken MÖ 323 yılında öldü 
  16. Yunan arkeologlar, Atina’nın 500 km kuzeyinde bulunan antik Amfipolis kentinde, Büyük İskender’e ait olduğu düşünülen dev bir mezar buldu.
  17. Tarihteki en büyük imparatorlardan olan Büyük İskender’in mezarının şimdiye kadar Mısır’da olduğu düşünülüyordu.
  18. Ölmeden önce kendisine bu kadar büyük bir imparatorluğu kime bıraktığı sorulduğunda ise son söz olarak “En güçlünüze” cevabını verdiği söylenir.
  19. Büyük İskender’in tarihe geçen en önemli sözü “Zaferlerimiz, ancak yenilen düşmanlarımızın zaaf ve eksiklerinden kaçınabilirsek amacına ulaşacaktır” sözüdür.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

PiYANO

VENÜS KEMERİ